Nedanfor er meldinga frå Aust-Agder fylkeskommune:

"- Det er bra med ryper i fjellet i Agder, men stor variasjon som jegerne og grunneiere bør ta i betraktning før årets jakt, sier rådgiver Hans Fløystad i Aust-Agder fylkeskommune.

 

I starten av august 2016 ble det gjennomført rypetaksering fire ulike steder i Agder. Stor takk til de som har stått for denne dugnaden. Områdene er lokalisert i Setesdal fra Bykle i nord, Bygland i sør og Sirdal i vest. Årets taksering viser at det er stor variasjon mellom områder, men rypetettheten er bedre enn i 2015 i alle områdene, og for to av områdene også bedre enn 2014. Kyllingproduksjonen er bedre enn i 2015 i tre av fire områder, men dårligere enn 2014 i alle områdene. Tettheten av voksenfugl er overraskende god sett i forhold til fjorårets tallmateriale. Høy overlevelse fra 2015 til 2016 er en naturlig forklaring.

 

Tommelfingerregelen er at det bør være minst 5 ryper per km2 for at området skal være jaktmessig interessant. Jaktuttak i slike områder lett vil kunne føre til nedgang i neste års bestandstetthet. Takstresultatene tyder på at de fleste rypeområdene i Agder kan anbefales for jakt. Forsiktighet i uttaket bør utvises imidlertid vises også ved tettheter opp til 10 fugl per. km2, og de utgjør trolig store arealer.  

 

I områder med god bestandstetthet kan det felles inntil 30 % av bestanden uten av dette skal få konsekvenser for neste år bestand. Dette er trolig gjeldende for de beste rypeområdene i Agder.

 

Det bør uansett legges vekt på å felle ungfugl fremfor eldre fugl, samt at jakt senhøstes og vinterstid bør begrenses."

 

Les mer og last ned hele rapporten her:

https://www.austagderfk.no/tjenester-og-fagfelt/naturforvaltning-og-friluftsliv/aktuelt-fra-friluftsliv-og-naturforvaltning/resultater-fra-arets-rypetaksering-i-agder/