Informasjon frå Fylkesmannen i Agder

Nedanfor finn du kopi av brevet frå Fylkesmannen i Agder

"Intensjonen bak reguleringen er at typiske «hyttekommuner» skal unngå en kraftig økning i antallet som oppholder seg i kommunen for å sikre at kommunens beredskap er tilstrekkelig for å gi tjenester til egne innbyggere. Det var/er en forventning om at vedtakelsen i seg selv skulle gi den tilsiktede virkning.

Uttalelser fra regjering ved kunngjøringen :

«Vi ser også at flere hyttekommuner uttrykker stor bekymring for at deres helse- og omsorgstjeneste ikke er dimensjonert til å skulle ta hånd om hyttebeboere i tillegg til egen befolkning. Vi er glade for at mange nå har fulgt Statsministerens klare anmodning i går om at en skal dra hjem, men vil i løpet av dagen se om resten gjør dette frivillig. Hvis kommunene etter dagen i dag fortsatt rapporterer om at folk er på hyttene sine, vil regjeringen innføre et forbud mot dette. Derfor har vi i dag vedtatt en forskrift om dette som kan gjelde fra det tidspunktet vi bestemmer. Det kan skje raskt hvis folk nå ikke følger anmodning frivillig», sier Høie.

Flere kommuner har tatt kontakt med Fylkesmannen fordi de nå opplever mange henvendelser hvor hytteeiere ber om dispensasjon fra forbudsregelen. Bestemmelsen har ingen dispensasjonshjemmel, og helseministeren uttalte i dag at om ikke hytteeierne respekterer anmodningen og reiser hjem frivillig og i tillegg ber kommunen om dispensasjon, så vil forbudet bli iverksatt selv om dette kan ha svært negative konsekvenser for noen. Kommunene har ikke mulighet til å svare på dispensasjonssøknader nå.

Fylkesmannen anbefaler at kommunen legger ut informasjon om dette på sine nettsider og evnt. også sender ut sms/epost til eiere av fritidseiendommer via matrikkelnummer eller på andre måter.

Dersom kommunen har UMS eller tilsvarende teknisk løsning, kan det også være hensiktsmessig å sende sms til alle SIM- kort som befinner seg i kommunen. Dette gir også kommunen en mulighet for å finne ut hvor mange SIM-kort som befinner seg i kommunen i helg og ukedager."